Fjern grafikk utenfor artboard i Illustrator

Det hender ofte at en del grafikk havner utenfor artboard i Illustrator, både objekter og deler av objekter som fortsetter utover kantene. Dette er ikke et stort problem når man jobber med ett enkelt artboard (bortsett fra at størrelsen på fila blir større enn den kunne ha vært), men når man jobber med flere artboards i samme fil så kan denne overflødige grafikken være i veien. For eksempel når grafikken fra det ene artboardet går over i det neste. Som vist nedenfor.

Fjern grafikk utenfor artboard i Illustrator
Her er det ønskelig å kutte de lyselilla linjene så de ikke går over i det neste artboardet.

Steg 1: Finn størrelsen på artboardet

Du er avhengig av å vite ekstakt størrelse på artboardet. Gå til «File – Document Setup». Klikk på knappen opp til høyre merket «Edit Artboards». Artboardet er nå merket, trykk på «Enter». Du finner størrelsen i vinduet som dukker opp. I mitt tilfelle 297mm x 210mm, ettersom jeg denne gang jobber med A4-format.

Fjern grafikk utenfor artboard i Illustrator

Steg 2: Avgrens området for kutting

Velg «Rectangle Tool» og klikk i artboardet for å få opp innstillinger for rektangelet du skal opprette. Skriv inn samme størrelse som artboardet og klikk «Ok». Det er viktig at dette rektangelet ligger øverst i rekkefølgen, så høyreklikk på rektangelet og velg «Arrange – Bring to Front». Hvis du bruker layers må du opprette et nytt layer som ligger øverst i layer-bunken for denne operasjonen.

Det er også viktig at rektangelet ligger helt riktig i forhold til artboardet, så vi ikke kutter for mye/lite. Klikk på rektangelet og gå så på «Window – Align». Vinduet som kommer opp gir deg alternativer for plassering av objektet (rektangelet).

Fjern grafikk utenfor artboard i Illustrator
Hak av for «Align to Artboard», samt midtjustert horisontalt og vertikalt. (Hvis du ikke finner alternativet for «Align to Artboard», gå til nedtrekksmenyen øverst til høyre i vinduet og klikk på «Show Options»).

Steg 3: Kutt!

Når rektangelet er i posisjon, velger du alt på artboardet med hurtigtaster («Ctrl + A») eller med musepekeren. Sørg for at ingen layers er låst. Med alt valgt klikker du på «Window – Pathfinder» og så på «Crop».

Fjern grafikk utenfor artboard i Illustrator

Steg 4: Ferdig!

Grafikk utenfor artboardet er fjernet.

Fjern grafikk utenfor artboard i Illustrator
Clean-shaven!

Gi gjerne tilbakemelding nedenfor om du fikk dette til å funke eller ikke!

Share Post :

More Posts

Legg igjen en kommentar